Infraszauna

Az infraszauna működése az infravörös sugárzáson alapszik, amely nem egyéb, mint a napsugárzás meleget adó, jótékony, szabad szemmel nem látható fénytartománya. Az UV- vagy mikro sugárzással ellentétben, nincs káros hatása. Az infraszauna számos jótékony élettani hatással bír. Fontos szerepet tölt be az ideális testsúly megőrzésében, a méregtelenítésben, kedvező hatással van a cellulitiszre. Erősíti a szivet, gyorsítja a regenerálódást, sportsérülések és egyes betegségek esetén is kitünően alkalmazható.

Hogyan működik az infraszauna?

Az infravörös energia más energiafajtákkal ellentétben nem a levegőt használja közvetítő közegként. Az infrasugarak a környező levegőt kevesebb, mint 20%-ban melegítik fel csupán, és több, mint 80%-ban magát a testet. Az infraszauna belsejében mesterségesen állítjuk elő az infravörös sugárzást, elektromos fűtőszálak segítségével. A fűtőszálak úgy vannak elhelyezve, hogy az infrakabinban lévő személy(ek) felé irányuljanak a sugarak. Az infraszauna belsejében előállított sugárzás azonos a Nap infravörös sugárzásával, mindössze annyi a különbség, hogy jótékony hatását napi 24 órában élvezhetjük, amikor csak akarjuk.
Miben különbözik a hagyományos szauna és az infraszauna? Az infrakabin a klasszikus finn szauna hatékonyabb, mégis sokkal kíméletesebb változata. Míg a hagyományos szaunánál kályha és forró gőz segítségével melegítik a levegőt és ezáltal a testet, így a páratartalom rendkívül magas, addig az infraszauna esetében a sugárzás behatol a bőr mélyebb rétegeibe, azaz belülről melegít, miközben a levegő hőmérséklete és a páratartalom alacsony marad. Ezáltal az infraszaunában rövidebb idő alatt érhető el ugyanaz a hatás, mivel a hőátadás többszöröse a normál szaunának.

Mennyire biztonságos az infraszauna?

Az infrasugárzás biztonságos mivoltát talán a koraszülött osztályokon alkalmazott inkubátorokkal lehet legjobban szemléltetni, amelyek szintén infrafűtésssel működnek.

Az infraszauna előnyei a hagyományos szaunával szemben:

– életkortól függetlenül használható
– alacsonyabb a hőmérséklet (40-60 fok)
– 5-10 perces felfűtés után már 15-20 perc alatt sokkal intenzívebb az izzadás, nagyobb a kalóriaveszteség

Mennyire izzasztó az infraszauna használata?

A kutatók kimutatták, hogy az infraszaunában keletkező izzadtság 80%-a vízből, 20%-a toxikus anyagokból (nikkel, ólom, kadmium, klór, stb.) áll. Ezek a méreganyagok a vesékben és a bőr alatt raktározódnak (emiatt alakul ki a cellulitisz is). Az infraszauna használata elősegíti a méregtelenítést, és a zsírszövetek leépítését. Egy átlagos kondíciójú ember az infrakabinban kb. fél liter izzadtságot termel, miközben 300 Kcal-t éget el. Ezt egy 3,5-5 km hosszú táv lefutásához lehet hasonlítani. Akinek a szervezete jobban alkalmazkodik a meleghez, az 600-800 Kcal-t is elégethet, minden negatív következmény nélkül.

Az infraszauna jótékony hatásairól:

– Az infrakabin fontos szerepet tölthet be az ideális testsúly megőrzése szempontjából is. A mozgásszegény életmód többnyire gátolja a perifériás keringést, ezáltal romlik az anyagcsere, és felhalmozódnak a salakanyagok, amelyek a legkülönfélébb tünetek kiváltói lehetnek. Az infraszaunázás számtalan kedvező hatása közül a legalapvetőbb az izzadás, aminek révén a bőr tisztább és feszesebb lesz, a szervezet keringési rendszere pedig frissül, élénkebbé válik, miközben a méreganyagok kiürítése is fokozódik. A vérkeringés felelős a sejtszintű élettani folyamatok kiszolgálásáért, a nyirokrendszer pedig a méregtelenítésért. Mivel a két rendszer harmonikus működését segíti elő, az infraszauna rendszeres használata rendkívül hasznos az egészséges szervezetnek is.
– Fogyasztó hatása nagy intenzitású sporttevékenységgel egyenértékű. Egy gramm izzadás 0,5-0,6 Kcal veszteséget jelent. Míg a hagyományos szaunában egy átlag kondíciójú személy könnyedén veszít 4-500 gr izzadságot. Ez az érték az infraszaunában fél óra alatt akár a 2-3-szorosára is nőhet.
– Az infraszauna a bőr mélyebb rétegeiben indítja el az izzadást, elősegítve ezzel még nehézfémek kiürülését is, amelyek egyébként nehezen távoznak. Kozmetikai alkalmazását tekintve nemcsak a bőr regenerálódásában játszik szerepet, hanem gyorsítja a cellulitisz kezelések hatását is.
– Orvosi kutatások támasztják alá, hogy az infraszauna rendszeres használata edzi a szívet. Az infraszauna sugarai képesek akár 4 cm mélyen bőrünk alá hatolni. Az emberi test a kibocsátott infravörös sugarak 95%-át tudja elnyelni. Ez a mélyre ható infrasugárzás melegítő hatást vált ki az izomszövetekben és a belső szervekben, amire a test a pulzusszám növekedésével reagál. Ezzel egy időben aktiválja összes hűtőrendszerét, amelyek közül az egyik legfontosabb az izzadás. Fentieknek köszönhetően, az infraszauna által kiváltott reakció szívre gyakorolt hatása tulajdonképpen megegyezik egy kondicionáló edzés hatásával. Így többek között alkalmas arra, hogy edzésben tartsa a keringési rendszert azok számára is, akik nem terhelhetők kondicionáló programokkal (pl. tolókocsiban ülők, mozgássérültek)
– Az infraszauna segítséget jelent magas vérnyomás, torokfájás, asztma, légcsőhurut, meghűlés, tüdőgyulladás, keringési zavarok, szív- és érrendszeri problémák, veseproblémák, derékfájás, derékzsába, reuma, emésztési zavarok, stressz, leégés, sportsérülések, fülzúgás, artrózis, artritis, ízületi gyulladás, végtagmerevség, cellulitisz, sérülések, vállrándulás, izomhúzódás esetén. Influenza, meghűlés esetén jelentősen gyorsíthatja a gyógyulást.
– Az infraszauna – orvosi konzultációt követően – általában ajánlható szív- és érrendszeri problémák esetén is, mivel az érfalak tornáztatása egyformán jó hatással lehet a vérnyomás problémákkal vagy érelmeszesedéssel küszködők számára.
Infraszauna a sportban: Sérülés esetén, a kényszerű pihenő alatt infraszauna segítségével formában tarthatja izmait, ráadásul a regenerálódást is elősegíti. Sportolás előtt használható az izomzat bemelegítésére is. Az infrasugárzás a szövetek nyújthatóságát is növeli, ami sérült inak és szalagok, izmok kezelésénél, továbbá a sporttevékenységet űzők sérülékenységének minimalizálása miatt lényeges.

Mikor nem javasolt az infraszauna használata?

Az egészséges emberek általában korlátozás nélkül használhatják az infrakabint, azonban terhesség, fertőző betegség, magas vérnyomás vagy sebészeti beültetés esetén feltétlenül érdemes kikérni az orvos szakvéleményét használat előtt.

Hogyan használjuk az infrakabint?

Az infraszauna használata lehet kúra- vagy alkalomszerű, de legelőnyösebb ezen a téren is a rendszeresség. Az emberi szervezet teherbírása egyénenként változó, a kornak és a mindenkori fizikai állapotnak megfelelően változik.

– A bemelegítési idő után (kb. 5perc) vetkőzzön le és üljön be a kabinba. Így teste együtt melegszik fel az infraszauna levegőjével.
– Igyon ásványvizet szaunázás előtt és után! A folyadékpótlás rendkívül fontos!
– Ha az infrázás előtt zuhanyzik, azzal fokozottabb izzadást érhet el.
– Az infrakabinban ülő helyzetben célszerű elhelyezkedni, mivel az infrasugárzás horizontálisan terjed.
– Amennyiben a hőmérsékletet kellemetlenül magasnak érzi, nyugodtan nyissa ki az ajtót. Az infrasugárzás nem, csak a hő távozik.
– Az infraszauna használatának befejezése után ajánlott 10-15 percig a már kikapcsolt fülkében maradni, hogy fokozatosan izzadva hűljön le.
– Infraszauna után zuhanyozzon le langyos vízzel.